HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.06.14. 13:29 zoldke

Új kormányrendelet készül a vizeink védelméről

Kormányrendelet születik a vizeink kezelését a következő hat évre meghatározó tervről, tájékoztatta a WWF Magyarországot a környezetvédelemért felelős államtitkár. Illés Zoltán szerint az új jogszabály megalkotása a május végén megjelent kormányhatározat felülvizsgálatával kezdődik.

Illés Zoltán, környezetvédelemért felelős államtitkár tegnap kijelentette, hogy a zöld civil szervezetek kérésének megfelelően magasabb jogi státuszt kíván adni a Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervnek, és kormányrendelet megalkotását kezdeményezi. A WWF Magyarország más civil szervezetekkel együtt korábban is kérte, hogy a vizeink kezeléséről szóló tervet a jelentőségéhez illő szintű jogszabályban, azaz kormányrendeletben vagy törvényben hirdessék ki. Ám az előző a tervet május végén mindössze egy kormányhatározat mellékleteként tette közzé, annak ellenére, hogy az érvényes jogszabály legalább miniszteri rendeletet kívánt volna meg.

A WWF úgy véli, a magasabb jogi státusz jelentős előrelépés, hiszen a kormányrendelet jóval erősebb jogszabályi kötelezettséget jelent, és ennek köszönhetően a tervben foglalt feladatokhoz végre kormányzati felelősök és határidők is társulnak majd.

Illés Zoltán elmondása szerint a jelenlegi határozat mellékletében megjelent intézkedési javaslatokat újból meg fogják vizsgálni, és ha szükségesnek találják, pontosítanak a szövegen. Ez fontos lehet, mert bár a terv társadalmi és szakmai egyeztetése során valamelyest közeledtek egymáshoz az érintett érdekcsoportok álláspontjai, egyes tervezett intézkedések jelen állapotban többféleképpen értelmezhetők.

"Az elmúlt másfél évben végzett szakmai munka eredményeként készült egy rendkívül részletes terv, amelynek vannak jó és kevésbé elfogadható elemei is. Az anyag lerövidítésével készült kormányhatározatban viszont a részletek egy része elvész, s így egyes intézkedések félreértelmezhetővé válnak." - mondta Figeczky Gábor, a WWF igazgatója. Ezért állunk ki amellett, hogy a félreértésekre okot adó részeket az új jogszabályban pontosítsák. Javasoljuk továbbá azt is, hogy a leendő kormányrendeletben egyaránt szerepeljen a részletes terv teljes anyaga és annak mellékletei."

A Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv célja, hogy vízfolyásaink és tavaink 2015-re jó állapotba kerüljenek, amire nemcsak vízminőségi, hanem ökológiai szempontból is szükség van. A WWF reméli, hogy a terv megvalósítása vizeink új szemléletű, fenntartható kezelését indítja el!

forrás: Greenfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr372080803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása