HTML

Zöldike

Környezettudatos életmód a jövőért

Friss topikok

Linkblog

2010.03.16. 10:52 zoldke

Hulladék kísérőgázból zöldenergia Berekfürdőn

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházás célja a Berekfürdőn található termálkutak metán kísérőgáz hasznosítása. A 125 millió forinttal támogatott projekt keretében a kísérőgázból villamos- és hőenergiát állítunk elő. 408 tonnával csökken az éves metánkibocsátás - áll a Berekfürdő Energia Termelő és Szolgáltató Kft. közleményében.

Magyarország termálvíz nagyhatalom, ám főleg a forró vizet hasznosítjuk fürdőkben, és csak ritkábban nyerünk ki belőle energiát. A hazai hévízkutak jelentős részénél, így a berekfürdői strandot ellátó két termálkút esetében is, kísérőgáz is a felszínre jut a termálvíz kinyerése során. A kísérőgáz nagy része metán, ami a levegőbe kerülve súlyosan környezetszennyező: hozzájárul a légszennyezés és a szmog kialakulásához. A metán emellett üvegházhatású gáz, mely hatás a szén-dioxid 21-szeresével egyenértékű.

A berekfürdői strand üzemeltetése során a mindezidáig hasznosítás nélkül levegőbe kerülő metán kísérőgáz lényegében földgáz, tehát a levegőbe engedése nemcsak helyi és globális környezetszennyezést hanem pazarlást is jelent. A berekfürdői kísérőgáz a mérések szerint alkalmas közszolgáltatásra és gázmotorba való betáplálásra. A gáz közvetlenül fűtésre, vízmelegítésre és főzésre is használható, illetve kiserőműben elégetve áram termelésére is alkalmas, hasznosítása tehát a környezetvédelmi indokokon túl gazdaságossági szempontból is indokolt.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló, a hetekben megkezdődött beruházás célja a Berekfürdőn található termálkutak metán kísérőgáz hasznosítása. A KEOP 4.4.0/2009 pályázat által  125 millió forinttal támogatott projekt keretében a kísérőgázból villamos- és hőenergiát fognak előállítani. A villamos energiát a kötelező átvételi rendszerben értékesítjik, a hőenergiát pedig a környező épületek fűtésére használják majd. Az üvegházhatású gázok kibocsátása így közvetlenül és közvetetten is csökken: 408 tonnával csökken az éves metán-kibocsátás, ami szén-dioxid egyenértékesben kifejezve hozzávetőlegesen 12 ezer tonnát jelent.

Az áprilisban elkészülő beruházás a strandot ellátó mindkét kutat érinteni fogja, ám a fürdő működését ez nem befolyásolja.

forrás: HulladékSors

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldike.blog.hu/api/trackback/id/tr481843407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása